Är den du är tillsammans med svartsjuk, kontrollerande eller aggressiv? Skickar massa sms och vill hålla koll på dig? Ställer du upp på sex fast du inte riktigt vill? Eller får du höra att du är värdelös? Blir du slagen och hotad eller våldtagen?

Blir du lätt svartsjuk? Har du tjatat till dig sex någon gång? Känner att du hela tiden vill kolla på vad din tjej/kille/partner gör och vem hen umgås med? Har du använt våld? Känner du att du håller på att förstöra förhållandet du är i eller är på väg att förlora din flickvän eller pojkvän på grund av ditt beteende?

Alla har rätt till ett bra och tryggt förhållande.

Vad är våld i ungas nära relationer? 

Våld i ungas relationer är när en ung person använder våld mot sin flickvän, pojkvän eller partner eller när en ung person blir utsatt av den de är tillsammans med. Det kan också vara någon de träffar, ligger med eller har varit tillsammans med. Våldet behöver inte vara fysiskt. Blir du utsatt för detta eller utsätter du någon annan?  Vi kan hjälpa dig och ge dig råd. Vi är inte en myndighet, vi är en idéburen organisation. Du kan vara anonym och all hjälp är gratis. Läs mer längst ner på sidan eller på Hjälp & Stöd om hur du kontaktar oss. 

Våldet i relationen kan vara psykiskt, fysiskt, sexuellt eller digitalt. Exempel på psykiskt våld är att vara kontrollerande, anklagande eller aggressiv. Det kan också handla om fysisk misshandel som slag eller sparkar, eller att gå över någons sexuella gränser eller hota att sprida privata foton eller filmer i sociala medier. Våldet och situationerna kan se ut på många olika sätt. Nästan alltid finns någon form av psykiskt våld med i bilden. Många som utsätts beskriver det som att de är i en “destruktiv relation” där de utsätts för små och stora övergrepp under en längre tid. Den som utsätter tar makt över den andra, genom att göra så att den andra känner sig hotad, pressad eller otrygg. Den som blir utsatt kan känna sig tvungen att anpassa sitt liv för att skydda sig. 

Ofta är den som använder våld lika gammal eller några år äldre. En åldersskillnad på bara några år kan påverka maktbalansen i ett förhållande, till exempel att den ena personen bor hemma och går i skolan medan den andra har ett eget boende och tjänar egna pengar.  

Våldet döljs

De som använder våld brukar vara bra på att dölja det, tex genom att vara världens gulligaste när andra är med eller att rikta våldet mot en del av kroppen där blåmärken kommer döljas av kläder. Många som blir utsatta väljer av olika anledningar att inte berätta för vänner och familj, till exempel för att de är oroliga för vilka reaktioner de kommer möta. 

Bortförklaringar, ursäkter och löften

De flesta som använder våld är dåliga på att ta ansvar för sina handlingar, och skyller ifrån sig på något eller någon. De kan säga att de blev provocerade eller att de har ett hett temperament och inte kan kontrollera sig. De kan vara manipulativa och försöka få det till att det är de själva det är synd om. Många förminskar andras känslor och upplevelser, till exempel säger att den som är utsatt är känslig eller överdriver. Ofta ber de om ursäkt och förlåtelse direkt efter våldet, och lovar att det här var sista gången och att det ska bli ändring. Även om det kan bli bättre i perioder, är det tyvärr vanligt att den som utsätter sin flick- eller pojkvän för våld fortsätter med det, trots ånger och löften.

Varför inte bara göra slut? 

Det kan vara svårt att förstå varför någon fortsätter att vara ihop med en person som behandlar dem dåligt. Det finns många anledningar till att det kan vara svårt att göra slut med någon som använder våld mot en. Till att börja med kommer våldet ofta smygande och blir värre ju längre tiden går. Våldet börjar nästan aldrig med ett knytnävsslag på första dejten, i sådana fall är det få som hade gått vidare med relationen. 

Den som blir utsatt kan ha blandade känslor. Du kan fortfarande älska eller vara kär i den som utsätter dig och delar av förhållandet kan fortfarande kännas bra och givande. Den som använder våld kan växla mellan att vara omtänksam och kärleksfull och aggressiv och våldsam. Det kan vara svårt att göra slut eftersom man kan hoppas eller drömma om att det ska bli bra igen. 

Det kan kännas komplicerat att berätta om våldet. Många skäms och känner skuld för att det inte blev som de tänkt sig. Det är vanligt att vara orolig för hur folk runt omkring kommer reagera och om en kommer få tillräckligt stöd. Den som använder våld kan hota med att göra situationen värre om hen blir lämnad, till exempel ta livet av sig eller göra sin partner, eller någon närstående väldigt illa. Många som är utsatta stannar kvar i relationen för att skydda sig själva och sin familj från ännu värre våld. 

Det finns annat som kan göra det svårt att lämna, som att vara ekonomiskt beroende av den som utsätter en eller att ha barn tillsammans. Alla kön kan utsätta och utsättas.

Det vanligaste är att det är en kille som utsätter en tjej, men det behöver inte vara så. Det kan vara en tjej som utsätter en kille, en tjej som utsätter en tjej, en kille som utsätter en kille. Och det är precis lika allvarligt. Våld finns i både hetero- och homoförhållanden och i förhållanden med icke-binära personer.*

*En icke-binär person identifierar sig inte som tjej eller kille.

Våld eller bara dåligt förhållande?

Var går gränsen mellan ett dåligt förhållande och våld? Om ni bråkar eller tjafsar mycket utsätter ni då varandra för våld? Det är både svårt och lätt att svara på. Det finns vissa självklara gränser, att slå någon eller ha sex med någon som inte vill är aldrig okej. Men att höja rösten eller kalla någon för “idiot” en gång behöver inte påverka er och er relation negativt, utan kan vara en del av ett vanligt bråk. När en person höjer rösten och kallar den andra för “idiot” varje dag eller flera gånger i veckan under flera månaders tid, då är det däremot en form av psykiskt våld. 

Hjälp och stöd

Oavsett om du är kompis, den som blir utsatt eller den som utsätter någon så finns hjälp och stöd att få hos oss på 1000 Möjligheter.

Chatta

Chatten är öppen varje kväll kl 20-22 på ungarelationer.se. Du kan vara anonym och de volontärer som bemannar chatten är vana vid och har lång erfarenhet av att möta unga som har varit i relationer där det förekommer olika typer av våld. Klicka här för att komma till chatten.
ungarelationer.se kan du också läsa om olika typer av våld, varningstecken och hur en bra relation kan vara. 
 

Besök vår mottagning

1000Mottagningen är öppen varje vardag. Den bemannas av vår psykolog som har erfarenhet av att möta unga som befunnit sig i förhållanden och relationer där olika typer av våld förekommer. 1000Mottagningen finns i Stockholm men du är välkommen att höra av dig oavsett var du bor så försöker vi hjälpa dig där du finns. Du kan vara anonym och det kostar ingenting. 1000Mottagningen kontaktar du via mail på mottagningen@1000mojligheter.se eller sms:a eller ring till 070-144 38 06.


Få en stödkontakt

Stödkontakt kan du få som tycker att det skulle kännas bättre att prata med en och samma person vid upprepade tillfällen istället för att prata med olika volontärer på chatten. Detta kan du fråga om antingen när du chattar eller så kan du maila till mottagningen@1000mojligheter.se och skriva att du vill få en stödkontakt. Du och din stödkontakt kan sen välja att chatta eller maila med varandra. Oavsett hur ni har kontakt så är det en timme per vecka som er kontakt kommer att pågå. Efter tio tillfällen kommer du och din stödkontakt prata om hur det har gått hittills och om du har behov av fler samtal och vilken typ av stöd du i så fall behöver.
 

Gruppsamtal

Gruppsamtal finns för dig som vill träffa andra med liknande erfarenheter. Maila mottagningen@1000mojligheter.se för mer information. Gruppsamtalen sker i våra lokaler på Norrmalm i Stockholm.