Porr

Känns det svårt att sluta titta på porr? Som att ditt porrtittande går ut över annat i ditt liv? Som att det är svårt att styra? Känner du dig lite beroende av porr? Hos oss kan du gå i samtal och få hjälp med detta. Vi använder en metod som innehåller både samtal och en app. Maila mikis@1000mojligheter.se för att få stöd och hjälp eller om du vill veta mer.

Många som tittar mycket på porr upplever att de blir negativt påverkade. Ett ord för att bli negativt påverkad av porr är att bli porrskadad. Det är vanligt att porr innehåller förnedring och andra handlingar som inte känns bra att titta på, den känslan är viktig att ta på allvar.

Många som är ihop med någon som tittar mycket på porr tycker att partnerns porrtittande är ett problem. Porr kan påverka sexuella fantasier och sexuellt beteende. Att gå över någon annans gränser kan vara inspirerat av porr. Forskning visar till exempel att killar som tvingar eller pressar tjejer att ha analsex är delvis inspirerade av porr. Porr kan också användas som en del av ett sexuellt övergrepp, till exempel att tvinga någon att titta på porrfilm. Ett annat övergrepp är att pressa någon att bli fotad eller filmad och sedan sprida bilden/filmen på porrsajter.

En porrskadad person kan tro att sex ska vara som det som visas i porr. En kan tro att tjejer gillar det som tjejer i porrfilmer utsätts för, till exempel förnedring eller våld. Personer som tittar mycket på porr kan bli beroende och behöva titta oftare. De kan också behöva se mer förnedring och våld för att bli upphetsade och tappa kontrollen över sitt porrtittande. Porren kan flytta gränserna för vad en tänder på i sitt eget sexliv och hur en behandlar andra sexuellt. Det finns hjälp att få, se ovan för mer info eller läs mer under Hjälp & Stöd.