Sexuella övergrepp eller sexuellt våld

Ett sexuellt övergrepp innebär att någon gör något sexuellt med dig, mot din vilja. Till exempel om någon tvingar dig att ha samlag eller tar på dig med händerna, munnen eller könsorganet trots att du inte vill.

Det är också sexuella övergrepp att bli tvingad att titta på när någon onanerar eller bli övertalad att utföra sexuella handlingar på sig själv medan den andra tittar, antingen IRL eller via webbkamera. Om någon får dig att ha sex genom att ge dig saker, alkohol eller pengar är det också ett övergrepp.

Att utsättas för ett sexuellt övergrepp är också om någon fotar eller filmar dig på ett sexuellt sätt mot din vilja. De flesta sexuella övergreppen och våldtäkterna begås av någon den utsatta känner. De sker hemma eller kanske på en fest hos en kompis. Det sker också våldtäkter utomhus av någon en inte känner  men det är inte lika vanligt. Förövaren kan vara ung eller gammal, det kan vara en partner, en vän eller bekant, en förälder eller släkting eller någon du aldrig sett förut. Det kan också vara flera som begår övergreppet tillsammans.

Hur en reagerar direkt efter en våldtäkt skiljer sig åt. Vissa reagerar direkt och hamnar i en krisreaktion där en blir oförmögen att fungera normalt. En kan drabbas av mardrömmar, kraftig ångest och kanske isolera sig under en längre eller kortare period. Men det är inte heller ovanligt att en direkt efter det att våldtäkten ägt rum väljer att försöka förneka den. En bestämmer sig helt enkelt för att den inte får har hänt och undviker att tänka kring eller tala om det som en våldtäkt.  Då kanske en går till jobbet eller skolan redan dagen efter våldtäkten och försöker leva sitt liv som vanligt och försöker att hålla sig så aktiv som möjligt genom att jobba, träna eller studera och därmed försöka slippa känna och tänka. Ofta gör en det i tron om att det som smärtar så, tillslut ska sluta göra sig påmint och falla i glömska.

Tiden efter en våldtäkt kan det kännas som att en lever i en bubbla. Ens världsbild och syn på den egna kroppen kan förändras. En kan tycka att kroppen känns smutsig och äcklig, att den inte längre tillhör en själv. Det är också vanligt att känna skuld och skam över det som har hänt. Som utsatt kan en vilja hitta en förklaring till det inträffade och då finns en risk att en skuldbelägger sig själv. Men det som hänt är aldrig ditt fel. 

Det kan dröja kortare eller längre tid innan en känner att övergreppet inte längre går att förtränga. Många personer som varit utsatta för våldtäkt söker inte hjälp förrän efter flera år. Då brukar konsekvenser så som problem med relationer, ångest och sex eller olika rädslor ha blivit påtagliga i livet.

Det är viktigt att komma ihåg att du som blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp eller våldtäkt aldrig har gjort något fel, oavsett hur du har betett dig mot förövaren eller vilken relation du har till honom eller henne. Den som har utsatt någon annan för ett sexuellt övergrepp har hela skulden. Det spelar heller inte någon roll vad en gjort innan eller hur intim en varit,  det är alltid okej att säga att en inte vill.

Det kan kännas skrämmande att börja bearbeta ett övergrepp men det är viktigt och du kan må så mycket bättre.