Våld i ungas nära relationer

* Under 2018 har 1000 Möjligheter finansiering från Brottsofferfonden för att bygga upp en nationell chattlinje för våld i ungas nära relationer. Läs mer här eller kontakta oss på info@1000mojligheter.se om du vill veta mer. Redan nu kan du vända dig till oss för att få stöd och råd oavsett om du är den som blir utsatt eller är den som utsätter någon annan.*

 

Är den du är tillsammans med jobbigt svartsjuk, anklagande eller aggressiv? Skickar massa sms och vill hålla koll på dig? Ställer du upp på sex fast du inte riktigt vill? Eller får du höra att du är värdelös? Du har rätt till ett bra och tryggt förhållande. Hör av dig till oss så kan vi stötta och hjälpa dig oavsett om det det är du vill ha stöd eller om du har en kompis som behöver hjälp.


Blir du lätt svartsjuk? Har du tjatat till dig sex någon gång? Känner att du hela tiden vill kolla på vad din tjej/kille/partner gör och vem hen umgås med? Har du använt våld? Hör av dig till oss så kan vi stötta och hjälpa dig oavsett om du själv funderar över ditt beteende eller har en kompis som du anser behöver hjälp.

 

1000 Möjligheter har lång erfarenhet av att möta, stötta och förebygga våld i ungas nära relationer. Av våra drygt 3500 chattsamtal varje år kommer våld i ungas nära relation på tredje plats bland vanligast förekommande problematik. På vår 1000Mottagning i Stockholm kommer unga av alla kön kontinuerligt för att få terapeutiskt stöd för våld i nära relationer.

Våld i ungas nära relationer är tyvärr mycket vanligt. Just nu pågår forskning kring att kartlägga hur vanligt det är i Sverige. Våld i ungas nära relation kan bestå av både psykiskt, fysiskt och sexuellt våld. På senare tid talar vi även om digitalt våld som vi i våra kontakter med unga ofta stöter på. Exempel på digitalt våld kan vara att att en nuvarande partner eller ex skickar mängder av sms eller mail (de kan innehålla både ”kärlek” och hot), sprider nakenbilder på sin partner på sociala medier eller porrsidor (så kallad hämndporr), laddar ner en avlyssningsapp  eller en positioneringsapp i partnerns mobil för att kontrollera var hen är och vad hen gör, sprider rykten på t.ex. Flashback eller kapar Facebook-konton och andra sociala medier  och skickar falska meddelanden till vänner och bekanta.

För dig som är ung erbjuder vi:

– Stöd och hjälp oavsett om det är du som blir utsatt eller du som utsätter din partner. Vi erbjuder hjälp online via chatt och mail och terapeutiskt stöd IRL om du finns i Stockholms-området. Läs mer om våld i förhållandet här.

För dig som arbetar med unga erbjuder vi:

– föreläsning om våld i ungas nära relationer – vad är det, hur upptäcker vi det och hur kan vi förebygga?

– workshop om våld i ungas nära relationer – max 12 deltagare, vi går djupare in i hur ni på just er arbetsplats kan jobba och skapa medvetenhet kring detta