Sex mot ersättning

Stöd online är en chatt som finns till för dig som sålt eller säljer sex, haft sex mot ersättning på något vis eller har liknande erfarenheter. Chatten är öppen varje onsdag kl 19-20 och du hittar den här. Vi som driver chatten är 1000 Möjligheter och Novahuset. Du kan läsa mer om Stöd online här. Vi tror på dig och står på din sida. Alla unga upp till 25 år är välkomna, killar, tjejer, transungdomar och unga som inte vill definiera dig.

Vi som sitter i chatten är utbildade volontärer från de båda organisationerna, vi är av alla kön och med olika bakgrund. Gemensamt är att vi alla utbildats i frågor som berör att ha sex mot ersättning och sexuella övergrepp.

När du chattar med oss kommer du få frågan om du vill ha en egen stödperson som du kan fortsätta chatta med under några veckors tid. Det är helt upp till dig om du vill det eller om du vill fortsätta komma tillbaka till chatten eller känner att du fått det stöd och den hjälp du behöver redan under ditt första chattbesök. Vi finns här för din skull.

 

Att ha sex mot ersättning kan innebära många olika saker och kännas på många olika sätt. När vi pratar om sex och sex mot ersättning så betyder det inte bara vaginal sex, analsex eller oralsex. Det kan också handla om att be någon onanera eller onanera åt en. Sex mot ersättning kan med ett annat ord kallas för prostitution. Att skaffa sex mot ersättning är samma sak som att köpa sex och att ta emot ersättning för att ha sex är samma sak som att sälja sex.

I Sverige är det olagligt att köpa sex, men det är inte olagligt att ha sex mot ersättning. Så ser lagen ut för att det är viktigt att visa att det är den som skaffar sex som gör något olagligt och inte du som säljer sex som gör det. Det ansågs också viktigt att du om säljer sex inte ska betraktas som en brottsling utan istället ska det vara möjligt för dig att söka stöd om du till exempel mår dåligt eller känner att du vill sluta – utan att riskera att åtalas för ett brott.

Många som säljer sex börjar med det när de är runt 14 år. Mikamottagningen i Stockholm som arbetar med personer som har liknande erfarenheter och som möter personer som har sålt sex, berättar att majoriteten av dessa har mått väldigt dåligt av att ha haft sex mot ersättning. Det behöver inte synas utanpå hur dåligt personen mår och det kan kännas svårt att prata om det som en upplever med någon i sin omgivning.
Hos oss på 1000 Möjligheter är alla volontärer utbildade och vana att prata med personer som har sålt sex eller som har liknande erfarenheter.

Precis som att den som köper sex kan vara vem som helst så går det inte heller att se på någon om hen säljer sex. Den som säljer sex kan vara både en kille, en tjej eller en transperson. Det kan ske på gatan, på internet, i skolan, på hotell, i barer och i andra forum. Och det handlar inte alls bara om pengar. Det kan lika gärna vara så att en istället för att få pengar får annan ersättning såsom saker eller tjänster. Till exempel cigaretter, kläder, alkohol, resor och andra saker. En kanske får någonstans att sova, får komma med på en fest eller får en väska.

Oavsett hur du mår av att sälja sex kan du behöva prata med någon om det ibland. Du bestämmer själv när, med vem och vad du vill prata om. Det kan till exempel handla om att du:

  • har funderingar kring könssjukdomar eller eventuell risk för graviditet
  • vill sluta sälja sex men inte vet hur
  • mår dåligt och vill ha hjälp att må bättre.
Vad du än vill prata om så har du rätt att göra det och är alltid välkommen att höra av dig till oss!
Vi på 1000 Möjligheter anser att ingen människa ska behöva använda sex mot ersättning som ett sätt att fly från destruktivitet, tomhet eller utsatthet. Tyvärr är det så det ser ut för många som någon gång har tagit emot ersättning för att ha sex. Oavsett hur just du känner och mår så finns vi här för dig för att stötta och lyssna!